Lekantti

LEKANTTI

Salassapitosopimus

Salassapitosopimus tarkoittaa sopimusta, jossa sovitaan kiellosta ilmaista tai hyödyntää sopimuksessa määriteltyä tietoa tai materiaalia. 

Tiedon vastaanottaja sitoutuu salassapitosopimuksella pitämään luottamuksellisen tiedon tai materiaalin salassa ja käyttämään sitä vain sovittuihin tarkoituksiin.

Salassapitosopimus englanniksi tunnetaan yleisesti lyhenteellä NDA, joka tulee sanoista non-disclosure agreement

Salassapitosopimus

Salassapitosopimus suojaa liikesalaisuuksia

Salassapitosopimus laaditaan yleensä liikesalaisuuksien suojaksi. Luottamuksellisen tiedon määritelmä voi kuitenkin olla liikesalaisuuden käsitettä laajempi tai suppeampi. Sopimusta neuvoteltaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten luottamuksellinen tieto on sopimuksessa määritelty.

Ennen salassapitosopimuksen allekirjoitusta on syytä ymmärtää tarkasti, mihin sitoutuu. Epätarkoituksenmukainen salassapitosopimus voi koitua kalliiksi ja vaikeuttaa merkittävästi myöhempää salassapitovelvollisen toimintaa.

Salassapitosopimus – malli

Yksipuolinen vai molemminpuolinen salassapitosopimus?

Salassapitovelvollisuus voi olla yksipuolinen tai molemminpuolinen. Tämä valinta riippuu sopimuksen tarkoituksesta ja tavoitteista.

Yksipuolisessa salassapitosopimuksessa luottamuksellisen tiedon vastaanottaja antaa tällaisen tiedon tai materiaalin luovuttajalle yksipuolisen sitoumuksen salassapidosta. Yksipuolista salassapitosopimusta käytetään tilanteissa, joissa vain toinen osapuoli luovuttaa luottamuksellista tietoa toiselle. Yksipuolista salassapitosopimusta kutsutaan englanniksi termeillä one-way tai unilateral non-disclosure agreement.

Molemminpuolisessa salassapitosopimuksessa kumpikin sopimuksen osapuoli antaa toiselle sitoumuksen salassapidosta. Molemminpuolinen salassapitosopimus soveltuu tilanteisiin, joissa molemmat osapuolet luovuttavat toiselle osapuolelle luottamuksellista tietoa tai materiaalia taikka jos luottamuksellinen tieto voi muuten tulla toisen osapuolen tietoon. Molemminpuolinen salassapitosopimus tunnetaan englanniksi termeillä two-way, bilateral tai mutual non-disclosure agreement.

Salassapitosopimus englanniksi vai suomeksi?

Salassapitosopimuksesta käytetään englanniksi yleensä termejä non-disclosure agreement (NDA), confidentiality agreement (CA), proprietary information agreement (PIA), confidential disclosure agreement (CDA) tai secrecy agreement.

Termien non-disclosure agreement ja confidentiality agreement välillä voidaan joskus nähdä vivahde erona se, että NDA:ssa asetetaan vain yksipuolinen salassapitovelvollisuus. Confidentiality agreement on puolestaan sopimus, jossa sovitaan molemminpuolisesta salassapitovelvollisuudesta kaikkien sopimuksen osapuolten välillä. Jos sopimusta tulkitaan Suomen lainsäädännön mukaisesti, sopimuksen sisältö on merkityksellinen, eikä sopimuksen nimeäminen vaikuta sopimuksen tulkintaan. Käytännössä myös molemminpuolisesta salassapitovelvollisuudesta sovittaessa sopimusta kutsutaan yleisesti NDA:ksi.

NDA:sta puhuttaessa ei välttämättä tarkoiteta sitä, että salassapitosopimus on nimenomaisesti laadittava englanniksi. Salassapitosopimus on yhtä pätevä laaditaan se sitten englanniksi tai suomeksi. Kielivalintaa pohdittaessa, kannattaa miettiä, onko tarvetta käyttää englannin kieltä. Tällainen tarve on ilmeinen, jos toinen osapuoli ei ymmärrä suomea tai sopimukseen sovelletaan jonkin muun maan lainsäädäntöä kuin Suomen. Suomenkielisten osapuolten välillä salassapitosopimus kannattaa sen sijaan usein laatia suomeksi. Tällöin osapuolten on helpompi ymmärtää salassapitosopimuksen merkitys, eikä sopimukseen jää vaikeasti ymmärrettäviä termejä niin helposti.

Salassapitosopimuksen osapuolet

Yksipuolisen salassapitosopimuksen osapuolet ovat luovuttaja (eng. discloser) ja vastaanottaja (eng. recipient).

Termi discloser tarkoittaa salassa pidettävän tiedon paljastajaa. Yleisesti käytetty synonyymi tälle termille on disclosing party.

Vastaanottajasta käytetään termiä recipient. Vastaanottaja tarkoittaa sitä sopijapuolta, jota sitoo salassapitovelvollisuus.

Sopimuksen osapuolista käytetään termiä parties. Molemminpuolisessa salassapitosopimuksessa molemmat osapuolet voivat olla luovuttajia ja vastaanottajia.

Sekä yksipuolisessa että molemminpuolisessa salassapitosopimuksessa voi olla kaksi tai useampi sopijapuoli. Sopimuksessa voi olla useita vastaanottajia ja luovuttajia.

Esimerkkilauseke englanniksi

This Unilateral Non-Disclosure Agreement ("Agreement") is entered into by and between [Luovuttaja], hereinafter referred to as the "Disclosing Party," and [Vastaanottaja], hereinafter referred to as the "Receiving Party," collectively referred to as the "Parties".

Esimerkkilauseke  suomeksi

Tämä yksipuolinen salassapitosopimus ("Sopimus") on tehty seuraavien osapuolten välillä: [Luovuttaja], johon jäljempänä viitataan termillä "Luovuttaja", ja [Vastaanottaja], johon jäljempänä viitataan termillä "Vastaanottaja", yhdessä osapuoliin viitataan jäljempänä termillä "Osapuolet".

Salassapitosopimuksen tausta ja tarkoitus

Salassapitosopimuksen tausta ja tarkoitus (eng. background and purpose of this agreement) on juridisesti tärkeää ilmaista sopimuksessa, vaikka se olisi sopijapuolille itsestään selvä. Tällaisella ehdolla varaudutaan tilanteeseen, että ulkopuolinen riidanratkaisija (esim. tuomari tai välimies) joutuu tulkitsemaan sopimusta.

Sopimuksen tarkoituksessa kannattaa mainita, mikä on luottamuksellisten tietojen käyttötarkoitus. Lisäksi tarkoituksessa voidaan tuoda esiin esimerkiksi se, että salassapitosopimus ei yksistään muodosta sopijapuolten välille liikesuhdetta ja mahdollisesta liikesuhteesta laaditaan erillinen kirjallinen sopimus.

Sopimuksen taustana voidaan mainita, että osapuolet käyvät neuvotteluja ja ovat tämän takia päätyneet tekemään sopimuksen salassapidosta.

Luottamuksellisen tiedon määritelmä

Salassapitosopimuksessa on määriteltävä, minkälainen tieto on salassa pidettävää. Määritelmä voi poiketa siitä, mitä laissa ymmärretään liikesalaisuudeksi. Tyypillisesti salassapitosopimuksessa luottamuksellinen tieto määritellään usein kattamaan liikesalaisuuksien lisäksi myös muunlaista tietoa. Luottamuksellisen tiedon määritelmä on englanniksi definition of confidential information.

Usein luottamuksellinen tieto määritellään hyvin laajasti kaikenlaiseksi tiedoksi, joka ei ole yleisesti saatavilla. Määritelmässä annetaan tyypillisesti esimerkkejä siitä, mitä tietoja on ainakin pidettävä tällaisina tietoina. Tällainen mahdollisimman laaja määritelmä on tiedon luovuttajan etu.

...jatka perehtymistä salassapitosopimuksen laadintaan

Koulutussarjan seuraavassa osassa käydään läpi esimerkkien avulla, miten luottamuksellinen tieto tulee määritellä salassapitosopimukseen. Voit katsoa seuraavan osan maksutta.

Salassapitosopimuksen laadinta

Osaava juristimme laatii tarpeittanne vastaavan salassapitosopimuksen. Maksuttomassa alkuneuvonnassa autamme sinua valitsemaan tarpeeseesi soveltuvan paketin. Tiedät näin etukäteen mitä sopimuksen laadinta tulee maksamaan.

Ytimekäs sopimus

Ytimekäs perusmuotoinen salassapitosopimus, joka ajaa asiansa.
300
  • Keskeiset salassapitoon liittyvät ehdot
  • Sopimuksen tyypillinen laajuus 2–4 sivua
  • Kommenttikierros ja viimeistely

Eksakti sopimus

Eksakti salassapitosopimus, joka on räätälöity toimialaasi sopivaksi.
500
  • Tarkat määritelmät
  • Tarkasti osapuolten vastuista ja velvoitteista sopiminen
  • Toimialaasi parhaiten soveltuvat ehdot
  • Sopimuksen tyypillinen laajuus 4–6 sivua
  • Kommenttikierros ja viimeistely
Liity sisäpiiriin!

Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.