Työntekijän palkkaaminen kannattaa suunnitella huolellisesti. Ennen työsopimuksen allekirjoitusta on selvitettävä lainsäädännön ja työehtosopimuksen (TES) vaatimukset työsopimukselle.
Ennen työntekijän palkkaamista tulee määrittää työvoiman tarve. Jos työvoimaa tarvitaan vain sesonkiluonteisesti tai projektiluontoisesti, voi olla perusteet solmia työsuhde määräaikaisena.
Lähtökohtaisesti työsuhteiden katsotaan olevan toistaiseksi voimassa olevia. Olettama toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta on vahva. Jos määräaikaiseen työsuhteeseen ei ole hyväksyttävää perustetta, katsotaan työsuhde olevan toistaiseksi voimassa oleva työsopimuksen sisällöstä riippumatta.
Työvoiman tarve on oltava tilapäinen, jotta työsopimus voidaan solmia työnantajan aloitteesta määräaikaisena.
Määräaikaisen työsuhteen peruste voi olla:
Kirjallisen työsopimuksen laatiminen ennen töiden aloitusta ei ole pakollista. Työsuhde voikin syntyä puolihuolimattomasti siten, että työntekijä aloittaa työt ilman tarkempaa sopimusta työn ehdoista.
Työnantajalla on velvollisuus antaa keskeiset ehdot kirjallisesti työntekijälle. Työnantajan kannalta järkevintä on tehdä kirjallinen työsopimus jo ennen töiden aloittamista.
Työsopimukseen on kirjattava riittävän täsmällisesti työsopimuksen osapuolet, jotta osapuolet ovat yksilöitävissä. Yhteystiedot ovat välttämättömiä, jotta kumpikin osapuoli voi toimittaa työhön liittyviä ilmoituksia toiselle osapuolelle.
Työnantajasta on kirjattava yrityksen virallinen nimi ja kotipaikka sekä osoite. Työnantaja voi kirjata myös muita yhteystietojaan, joihin työntekijä voi toimittaa työsuhteeseen liittyviä ilmoituksia.
Työntekijästä on kirjattava sopimukseen työntekijän nimi, osoite ja henkilötunnus. Henkilötunnus on tarpeen työntekijän yksilöimiseksi työnantajavelvoitteiden täyttämistä varten. Henkilötunnusta on käsiteltävä huolellisesti, eikä sitä saa liittää rutiininomaisesti muihin asiakirjoihin.
Työsopimusta tulisi käsitellä luottamuksellisesti. Suojaamattomassa sähköpostissa ei pitäisi käsitellä työntekijän tiedoilla täytettyä työsopimusta.
Sopimuksessa on ilmoitettava työn alkamisajankohta. Työn alkamisajankohdasta lasketaan alkavaksi koeaika sekä työnantajan velvoitteet.
Jos muuta ei ole sovittu, työsuhde katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Määräaikaisissa työsopimuksissa on ilmoitettava työn päättymisajankohta. Mikäli työn päättymisajankohta ei ole tiedossa, voidaan sopimukseen kirjata tieto siitä, millä perusteella päättymisajankohta määräytyy. Tällainen tilanne on käsillä, jos määräaikaisuuden perusteena on projekti, jonka tarkkaa päättymispäivää ei tiedetä.
Sopimuksessa on ilmoitettava työn alkamisajankohta. Työn alkamisajankohdasta lasketaan alkavaksi koeaika sekä työnantajan velvoitteet.
Työsopimuksessa on mahdollista sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeaika voi olla enintään 6 kuukautta, jos koeajan kestoa ei ole rajoitettu.
Jos määräaikaisen työsopimuksen kesto on 8 kuukautta, koeaika voi olla enintään 4 kuukautta.
Työsopimuksessa työntekopaikkaa määritellessä tulisi pitää mielessä työsuhteen pysyvyys. Työntekopaikan määrittely osoitteen tarkkuudella voi tuottaa ongelmia myöhemmin, jos yritys perustaa uuden toimipisteen, johon osa työntekijöistä olisi tarkoitus siirtää. Työntekopaikan osoitteen päivittäminen tarkoittaa työsuhteen ehtojen muutosta. Jos muutosta voidaan pitää olennaisena, työnantaja ei voi muuttaa ehtoa työnjohto- ja valvontaoikeuden perusteella.
Työntekopaikka tulisi määritellä riittävän väljästi, jotta työntekopaikan muutos ei vaadi työsopimuksen muuttamista. Työntekopaikasta sopiessa olisi huomioitava, missä kaikissa paikoissa työntekijän tulee työsuhteen aikana työskennellä.
Jos työhön mahdollisesti liittyy tuotteiden kuljetuksia asiakkaiden luokse tai asiakaskäyntejä, nämä tulisi huomioida työntekopaikkaa määritellessä. Työskentelyalueen maantieteellinen rajaus on usein myös hyvä käydä ilmi työsopimuksesta. Jos työhön kuuluu vierailuja esimerkiksi ulkomaalaisten valmistajien tehtailla, tulisi tämä huomioida työntekopaikkaa määritellessä.
Etätyöstä on sovittava erikseen. Etätyösopimuksella on sovitta kaikki keskeiset etätyöhön liittyvät ehdot.
Työntekijän palkkaamiseen liittyy monenlaisia juridisia velvoitteita. Keskustele ennen palkkaamista juristin kanssa.
"*" näyttää pakolliset kentät
Lekantti on sopimusoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka ratkaisee laaja-alaisesti kauppa- ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Harjoitamme asianajoa koko Suomen kattavasti.
Verkkosivuilla oleva aineisto on yleisluonteista, eikä sitä ole pyritty sovittamaan erityisesti minkään luonnollisen henkilön tai yhteisön tarpeisiin. Sisällön perusteella ei pidä tehdä oikeudellisia toimenpiteitä.
Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.