Etämyyntiehdot määrittelevät kauppasopimuksen ehdot tilanteessa, jossa tuotteita tai palveluita myydään kuluttajille etämyyntikanavien. Etämyyntikanavia ovat esimerkiksi puhelinmyynti, postimyynti, verkkokauppa tai muiden sähköisten välineiden kautta tapahtuva myynti.
Etämyyntiehdoista voidaan käyttää eri nimityksiä esimerkiksi tilausehdot, toimitusehdot tai verkkokaupan sopimusehdot. Kotimyyntiehdot sisältävät yleensä samankaltaiset vakioehdot kuin etämyyntiehdot.
Etämyyntiehdot on laadittava siten, että ne täyttävät kuluttajansuojalain vaatimukset elinkeinonharjoittajalle kuuluvasta tiedonantovelvollisuudesta. Kuluttajansuojalaki on lähtökohtaisesti pakottavaa kuluttajan eduksi. Pakottavuus rajoittaa sitä, millaisia ehtoja etämyyntiehtoihin voidaan ottaa.
Mikäli etämyyntiehdoissa on puutteita, seurauksina voivat olla:
Etämyyntisopimuksessa osapuolia ovat etämyyntiä harjoittava elinkeinonharjoittaja ja tilauksen tekevä asiakas. Etämyyntiehdot ovat vakioehdot, joita sovelletaan samansisältöisenä useiden eri asiakkaiden kanssa. Etämyyntiehdoissa yksilöidään vain etämyyntiä harjoittava elinkeinonharjoittaja. Asiakkaan tiedot tulevat osaksi sopimusta tilauslomakkeen kautta.
Kun myynti kohdistuu Suomeen, etämyyntiehdot kannattaa laatia ainakin suomeksi. Ehdot kannattaa kääntää kaikille niille kielille, joilla verkkokauppa tarjoaa palvelua. Mikäli myyntiä harjoitetaan toisessa maassa, ehdot kannattaa lokalisoida paikalliseen lainsäädäntöön yhteensopivaksi.
Etämyyntiehdot kääntyvät englanniksi the general terms and conditions of distance selling. Verkkokaupan ehdoista voidaan käyttää myös yksikertaisempaa ilmaisua esimerkiksi the online store’s terms and conditions.
Kuluttajalla on oikeus tutustua tilaukseen 14 vuorokauden ajan (14-day cooling-off period). Sinä aikana kuluttaja voi lähtökohtaisesti avata tuotepakkauksen, sovittaa tuotetta ja usein myös testata tuotteen yhteensopivuutta. Tavaroiden peruuttamisoikeuden määräaika lasketaan alkavaksi siitä hetkestä, jolloin asiakas vastaanottaa tilauksen. Palveluiden ja digitaalisen sisällön osalta peruuttamisaika lasketaan alkavaksi sopimuksen tekemisestä.
Esimerkkilauseke englanniksi
You have a 14-day right of withdrawal, during which you can cancel your purchase without providing any justification. The 14-day period begins when the goods are received.
Esimerkkilauseke suomeksi
Sinulla on 14 päivän peruutusoikeus, jonka aikana voit peruuttaa tilauksesi syytä ilmoittamatta. Peruutusaika alkaa siitä, kun tavarat on vastaanotettu.
Mikäli kuluttaja peruuttaa tilauksen, elinkeinonharjoittajan on palautettava kaikki kuluttajalta saadut suoritukset viivytyksettä ja joka tapauksessa viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen vastaanottamisesta. Tietyin edellytyksin elinkeinonharjoittajalla voi olla oikeus pidättää osa palautettavasta maksusta tai pidättyä maksun palautuksesta.
Toimituskustannukset tulee lähtökohtaisesti palauttaa. Mikäli kuluttaja on kuitenkin valinnut edullisimmasta vakiotoimitustavasta poikkeavan toimitustavan, lisäkustannuksia tästä valinnasta ei tarvitse palauttaa.
Haluatko tietää, miten peruuttamisoikeutta voidaan rajoittaa? Miten kuluttajan voi saada vastuuseen sovituksessa vaurioituneesta tuotteesta? Mitä seuraamuksia kuluttajalle voi määrätä noutamattomasta tilauksesta?
Etämyyntiin ja kuluttajansuojaan perehtynyt juristi kykenee auttamaan laatimaan etämyyntiin soveltuvat ehdot.
"*" näyttää pakolliset kentät
Lekantti on sopimusoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka ratkaisee laaja-alaisesti kauppa- ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Harjoitamme asianajoa koko Suomen kattavasti.
Verkkosivuilla oleva aineisto on yleisluonteista, eikä sitä ole pyritty sovittamaan erityisesti minkään luonnollisen henkilön tai yhteisön tarpeisiin. Sisällön perusteella ei pidä tehdä oikeudellisia toimenpiteitä.
Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.