Työntekijän palkkaaminen

Työntekijän palkkaaminen mahdollistaa kasvun, vaikka riskitöntä se ei ole. Palkkaus vaatii huolellista suunnittelua, jotta työsuhteen riskit pysyvät siedettävällä tasolla.

Ennen työntekijän palkkaamista kannattaa selvittää vaihtoehdot työntekijän palkkaamiselle. Mikäli työntekijän palkkaamiseen päätyy, on tunnettava lain asettama velvoitteet työnantajalle.

Työsopimus, malli

Työntekijän palkkaaminen -oppaan sisältö

1. Työntekijän palkkaamisen suunnittelu

Ennen työntekijän palkkaamista tulee määrittää työvoiman tarve. Jos työvoimaa tarvitaan vain sesonkiluonteisesti tai projektiluontoisesti, voi olla perusteet solmia työsuhde määräaikaisena.

Lähtökohtaisesti työsuhteiden katsotaan olevan toistaiseksi voimassa olevia. Olettama toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta on vahva. Jos määräaikaiseen työsuhteeseen ei ole hyväksyttävää perustetta, katsotaan työsuhde olevan toistaiseksi voimassa oleva työsopimuksen sisällöstä riippumatta.

Työvoiman tarve on oltava tilapäinen, jotta työsopimus voidaan solmia työnantajan aloitteesta määräaikaisena.

Määräaikaisen työsuhteen peruste voi olla:

  • Projekti
  • Sijaisuus
  • Harjoittelu
  • Tietyn tilauksen kestoaika
  • Ennalta tiedossa oleva tuotanto- tai palveluhuippu, jonka päättyminenkin on tiedossa
  • Kysynnän vakiintumattomuus
  • Kausiluontoinen alle 9 kk työ
  • Pitkäaikaistyöttömän palkkaus

2. Työsopimuksen laatiminen

Onko pakko laatia kirjallinen työsopimus?

Kirjallisen työsopimuksen laatiminen ennen töiden aloitusta ei ole pakollista. Työsuhde voikin syntyä puolihuolimattomasti siten, että työntekijä aloittaa työt ilman tarkempaa sopimusta työn ehdoista.

Työnantajalla on velvollisuus antaa keskeiset ehdot kirjallisesti työntekijälle. Työnantajan kannalta järkevintä on tehdä kirjallinen työsopimus jo ennen töiden aloittamista.

Työsopimuksen osapuolet

Työsopimukseen on kirjattava riittävän täsmällisesti työsopimuksen osapuolet, jotta osapuolet ovat yksilöitävissä. Yhteystiedot ovat välttämättömiä, jotta kumpikin osapuoli voi toimittaa työhön liittyviä ilmoituksia toiselle osapuolelle.

Työnantajasta on kirjattava yrityksen virallinen nimi ja kotipaikka sekä osoite. Työnantaja voi kirjata myös muita yhteystietojaan, joihin työntekijä voi toimittaa työsuhteeseen liittyviä ilmoituksia.

Työntekijästä on kirjattava sopimukseen työntekijän nimi, osoite ja henkilötunnus. Henkilötunnus on tarpeen työntekijän yksilöimiseksi työnantajavelvoitteiden täyttämistä varten. Henkilötunnusta on käsiteltävä huolellisesti, eikä sitä saa liittää rutiininomaisesti muihin asiakirjoihin.

Työsopimusta tulisi käsitellä luottamuksellisesti. Suojaamattomassa sähköpostissa ei pitäisi käsitellä työntekijän tiedoilla täytettyä työsopimusta.

Työnteon alkamisajankohta ja kesto

Sopimuksessa on ilmoitettava työn alkamisajankohta. Työn alkamisajankohdasta lasketaan alkavaksi koeaika sekä työnantajan velvoitteet.

Jos muuta ei ole sovittu, työsuhde katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Määräaikaisissa työsopimuksissa on ilmoitettava työn päättymisajankohta. Mikäli työn päättymisajankohta ei ole tiedossa, voidaan sopimukseen kirjata tieto siitä, millä perusteella päättymisajankohta määräytyy. Tällainen tilanne on käsillä, jos määräaikaisuuden perusteena on projekti, jonka tarkkaa päättymispäivää ei tiedetä.

Sopimuksessa on ilmoitettava työn alkamisajankohta. Työn alkamisajankohdasta lasketaan alkavaksi koeaika sekä työnantajan velvoitteet.

Koeajasta sopiminen

Työsopimuksessa on mahdollista sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeaika voi olla enintään 6 kuukautta, jos koeajan kestoa ei ole rajoitettu.

  1. Koeaika voi olla enintään puolet määräaikaisen sopimuksen pituudesta, jos työsopimuksen kesto on alle 12 kuukautta.
  2. Koeajan kestoa on voitu rajoittaa työehtosopimuksen määräyksellä alle 6 kuukauteen.

Jos määräaikaisen työsopimuksen kesto on 8 kuukautta, koeaika voi olla enintään 4 kuukautta.

Työntekopaikka

Työsopimuksessa työntekopaikkaa määritellessä tulisi pitää mielessä työsuhteen pysyvyys. Työntekopaikan määrittely osoitteen tarkkuudella voi tuottaa ongelmia myöhemmin, jos yritys perustaa uuden toimipisteen, johon osa työntekijöistä olisi tarkoitus siirtää. Työntekopaikan osoitteen päivittäminen tarkoittaa työsuhteen ehtojen muutosta. Jos muutosta voidaan pitää olennaisena, työnantaja ei voi muuttaa ehtoa työnjohto- ja valvontaoikeuden perusteella.

Työntekopaikka tulisi määritellä riittävän väljästi, jotta työntekopaikan muutos ei vaadi työsopimuksen muuttamista. Työntekopaikasta sopiessa olisi huomioitava, missä kaikissa paikoissa työntekijän tulee työsuhteen aikana työskennellä.

Jos työhön mahdollisesti liittyy tuotteiden kuljetuksia asiakkaiden luokse tai asiakaskäyntejä, nämä tulisi huomioida työntekopaikkaa määritellessä. Työskentelyalueen maantieteellinen rajaus on usein myös hyvä käydä ilmi työsopimuksesta. Jos työhön kuuluu vierailuja esimerkiksi ulkomaalaisten valmistajien tehtailla, tulisi tämä huomioida työntekopaikkaa määritellessä.

Etätyöstä on sovittava erikseen. Etätyösopimuksella on sovitta kaikki keskeiset etätyöhön liittyvät ehdot.

Tutustu työoikeuden artikkeleihin

Perehdy syvällisemmin työoikeuteen tutustumalla työoikeuteen liittyviin artikkeleihin. 

Laiton irtisanominen

Laiton irtisanominen ja työnantajan korvausvelvollisuus

Laiton irtisanominen on käsillä tilanteessa, jossa työsuhde on irtisanottu ilman työsopimuslain mukaista perustetta tai vastoin työsopimuksen päättämisestä säädettyjä menettelyjä. Työsopimuslaissa määritellään seuraukset, mikäli työsuhde todetaan päätetyn perusteettomasti. Työsuhteen perusteettoman päättämisen seuraukset ovat tuntuvia. Työsopimuksen irtisanomisperusteet Työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Laillisena irtisanomisperusteena voi

Lue lisää »

Laiton koeaikapurku voi johtaa työnantajan tai työntekijän korvausvelvollisuuteen

Laiton koeaikapurku tarkoittaa tilannetta, jossa työsuhde on purettu koeajalla syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Koeajan tarkoituksena on antaa molemmille sopijapuolille aikaa harkita, vastaako tehty työsopimus etukäteisodotuksia. Koeajan aikana molemmilla osapuolilla on oikeus purkaa työsopimus ilman irtisanomisaikaa koeajan tarkoitukseen nähden hyväksyttävällä perusteella. Koeajasta on sovittava ennen työnteon aloitusta

Lue lisää »
Työntekijän lomautus

Työntekijän lomautus – Käytännön ohjeet työnantajalle

Työntekijän lomautus on keino säästää työvoimakustannuksissa tilanteessa, jossa työvoiman tarve vähenee. Lomauttamisen tuomat säästöt voivat tervehdyttää työnantajan taloudellista tilannetta ja näin pelastaa työpaikkoja. Työvoiman tarpeen vähentyessä vain tilapäisesti työntekijöitä ei voi irtisanoa tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, vaan sopeuttamiskeinona on käytettävä määräaikaista lomauttamista. Lomauttamista voidaan käyttää myös irtisanomisen sijasta tilanteissa, joissa

Lue lisää »
Liity sisäpiiriin!

Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.