Vuokrasuhteen riidassa avustaminen (vuokra-asunto)

Vuokrasuhteen riidat voivat olla monimutkaisia sekä kuormittavia vuokralaiselle ja vuokranantajalle. Riitaisuus vuokrasuhteessa voi syntyä monista eri syistä. Tyypillisesti kyse on vuokranmaksun laiminlyönnistä, asunnon kuntoon liittyvistä kiistoista tai vuokrasopimuksen tulkintaeroista.

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta suojaa vahvasti vuokralaista. Vuokranantajan on meneteltävä tarkasti lain vaatimusten mukaisesti, jotta vuokranantaja voi hyödyntää lain tarjoamat oikeussuojakeinot.

Vuokrariita

Lekantti® Vuokrariitajuristi

Lekantti® Vuokrariitajuristi on asuinhuoneiston vuokrasuhteen riidanratkaisuun erikoistunut asiantuntijapalvelu, joka auttaa ratkaisemaan erimielisyyden tehokkaasti. Vuokrariitajuristilla on kokemusta vuokrasuhteen erimielisyyksien ratkaisemisesta sovintoneuvotteluilla ja oikeusprosessissa avustamisessa.

Näin Lekantti® Vuokrariitajuristi voi auttaa sinua:
  • Neuvonta ja ohjeistus: Asiantuntijamme tarjoaa selkeitä neuvoja ja ohjeita vuokrasuhteisiin liittyvissä riitatilanteissa. Tämä sisältää lainopillisen neuvonnan, vuokrasopimusten tulkinnan sekä oikeudellisten oikeuksien ja velvollisuuksien selventämisen.
  • Sovintoneuvottelut: Asiantuntijamme pyrkii ensisijaisesti neuvottelemalla saavuttamaan erimielisyyteen parhaan mahdollisen ratkaisun, joka voi säästää aikaa, rahaa ja vaivaa.
  • Oikeudessa edustaminen: Asiantuntijamme vie asian tarvittaessa oikeuteen tai jatkaa jo aloitettua oikeudenkäyntiä esimerkiksi vastapuolen riitautettua suppean haastehakemuksen. Käymme tarvittavan kirjeenvaihdon tuomioistuimen kanssa ja toimii oikeudessa asiamiehenä. Sinun ei tarvitse tulla istuntoon, ellei sinua tarvitse kuulla asiassa todistajana.
  • Riitaprosessin hallinta: Asiantuntijamme auttaa hallitsemaan koko riitaprosessia alusta loppuun. Pidämme huolen määräajoista ja tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta. 
Miten hyödyt kääntyessäsi Lekantti® Vuokrariitajuristin puoleen?
  • Tukenasi on asiantunteva juristi: Meillä on kokemusta laaja-alaisesti vuokrasuhteeseen liittyvien riitojen menestykkäästä ratkaisemisesta. Tiedämme, miten asiaasi kannattaa ajaa, että saat parhaan mahdollisen tuloksen.
  • Vaivaton prosessi: Vastuu asian hoitamisesta on meillä, joten sinun ei tarvitse murehtia asian etenemisestä.
  • Aktiivinen asian hoitaminen: Pidämme yhteyttä sinuun aktiivisesti, kun asiassa tapahtuu jotain tai tarvitsemme lisätietoja tai hyväksyntääsi.
  • Mielenrauha: Olet hyvissä käsissä, joten saat mielenrauhaa heti toimeksiannon alettua. Kerromme sinulle rehellisesti oikeudellisen prosessin riskeistä ja mahdollisuuksista, jotta riskit pysyvät hallinnassa.
  • Kohtuulliset kustannukset: Tavoitteenamme on ratkaista riita mahdollisimman pienillä kustannuksilla sinulle. Palkkiomme on kohtuullinen.
  • Tilanteeseesi räätälöity asianajo: Jokainen riita on erilainen. Ajamme asiaasi sinun yksilöllistä tilannettasi edellyttävällä tavalla.

Hinnasto

Alkukartoitus 15 min – maksuton.

Yksityiset vuokralaiset ja vuokranantajat: 200 euroa / h (sis. voimassa olevan arvonlisäveron)

Yritykset ja asunto-osakeyhtiöt: 200 euroa / h + alv 25,5 %

Oikeusapuasia: Oikeusaputaksa

 

Vuokralainen: Kotivakuutuksen yhteydessä oleva oikeusturvavakuutus voi kattaa vuokrasuhteeseen liittyvän riidan asianajo- ja oikeudenkäyntikulut omavastuuta lukuun ottamatta. Tyypillinen omavastuu on 15–25 % ja vähimmäisomavastuu on 0–340 euroa. Oikeusturvavakuutuksen korvattavista kuluista on usein rajattu pois esimerkiksi häätöön liittyvät kustannukset. Vakuutuksen katkeamaton voimassaolo on syytä varmistaa.

Pienituloinen vuokralainen voi saada julkista oikeusapua vuokrasuhderiitaan. Oikeusapuun voi liittyä omavastuuosuus tai lisäomavastuu sekä oikeusapumaksu (70 euroa – 2024).

Vuokranantaja: Tavanomaisen kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus ei lähtökohtaisesti kata sijoitusasuntoon liittyviä riitoja. Samoin yritysten oikeusturvavakuutus ei kata yleensä toimialaan liittymättömiä riitoja esim. vuokrasuhderiitoja. Vuokranantajan vakuutukseen voi sisältyä lisäturvana vuokranantajan oikeusturvavakuutus, joka kattaa sijoitusasuntoon liittyvät liittyvän riidan asianajo- ja oikeudenkäyntikulut omavastuuta lukuun ottamatta.

Pienituloinen luonnollinen henkilö, joka toimii vuokranantajana, voi saada julkista oikeusapua vuokrasuhderiitaan. Vuokra-asunto otetaan kuitenkin huomioon omaisuutena, jonka takia lisäomavastuu nousee yleensä lopullista asianajolaskua suuremmaksi. Oikeusapupäätös voi vapauttaa kuitenkin oikeudenkäyntimaksusta. Oikeusapuun liittyy usein oikeusapumaksu (70 euroa – 2024).

Vuokrasuhteen riitojen tyypillisempiä syitä

Vuokranmaksuun liittyvät erimielisyydet

Vuokranmaksun viivästykset tai maksamattomat vuokrat ovat yleisimpiä riidan aiheita. Vuokranantaja saattaa vaatia vuokralaiselta maksamattomia vuokria tai korvausta viivästyneistä maksuista.

Vuokralainen voi olla puolestaan eri mieltä maksujen määrästä tai erääntymisestä. Kysymys voi olla myös vuokrankorotuksen kohtuullisuudesta.

  • Vuokran suuruus/muutos
  • Vuokran korottaminen
  • Huoneenvuokrasaatava

Asunnon kuntoon liittyvät erimielisyydet

Asunnon kuntoon liittyvät kiistat voivat koskea esimerkiksi puutteellista kunnossapitoa, vaurioita tai asunnon huollon laiminlyöntiä. Vuokralainen saattaa vaatia vuokranalennusta, jos asunto ei ole sovitussa kunnossa, kun taas vuokranantaja voi vaatia korvauksia vuokralaisen aiheuttamista vahingoista.

Vuokralaisella voi olla mahdollisuus vaatia korvausta korjaus- ja muutostöistä.

  • Vuokran alentaminen
  • Vahingonkorvaus huoneenvuokrasuhteen perusteella

Vuokrasopimuksen päättymiseen liittyvät erimielisyydet

Vuokrasopimuksen päättymiseen liittyvät erimielisyydet ovat myös tavallisia. Näihin voi kuulua vuokralaisen irtisanomisajan noudattaminen, vuokrasopimuksen purkaminen tai vuokravakuuden palautus. Vuokralainen ja vuokranantaja voivat olla eri mieltä esimerkiksi irtisanomisajan pituudesta tai vuokravakuuden käytöstä. Vuokralainen voi vaatia oikeudenkäynnillä muuttopäivän siirtämistä.

  • Vuokrasopimuksen purkaminen ja/tai korvaus
  • Vuokrasopimuksen irtisanominen ja/tai korvaus
  • Muuttopäivän siirtäminen
  • Vuokrasopimuksen muu päättyminen ja/tai korvaus
  • Häätö

Häiriköintiin liittyvät erimielisyydet

Vuokrasuhteen erimielisyyksien taustalla voi olla vuokralaisen tai vuokranantajan häiriökäyttäytymistä. Vuokralainen voi elää asunnossa niin häiritsevää elämää, että se oikeuttaa vuokranantajan purkamaan vuokrasuhteen. Vuokranantaja voi puolestaan tunkeutua ilman lupaa vuokralaisen kotirauhan suojaa nauttivaan asuntoon tai vaihtaa omankädenoikeudella lukot.

Häiriköinnissä voi olla kyse myös rikosoikeudellisesta asiasta.

  • Kotirauhan rikkominen
  • Häätö
  • Vuokrasopimuksen purkaminen ja/tai korvaus
Liity sisäpiiriin!

Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.