Vuokrasuhteen riidat voivat olla monimutkaisia sekä kuormittavia vuokralaiselle ja vuokranantajalle. Riitaisuus vuokrasuhteessa voi syntyä monista eri syistä. Tyypillisesti kyse on vuokranmaksun laiminlyönnistä, asunnon kuntoon liittyvistä kiistoista tai vuokrasopimuksen tulkintaeroista.
Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta suojaa vahvasti vuokralaista. Vuokranantajan on meneteltävä tarkasti lain vaatimusten mukaisesti, jotta vuokranantaja voi hyödyntää lain tarjoamat oikeussuojakeinot.
Lekantti® Vuokrariitajuristi on asuinhuoneiston vuokrasuhteen riidanratkaisuun erikoistunut asiantuntijapalvelu, joka auttaa ratkaisemaan erimielisyyden tehokkaasti. Vuokrariitajuristilla on kokemusta vuokrasuhteen erimielisyyksien ratkaisemisesta sovintoneuvotteluilla ja oikeusprosessissa avustamisessa.
Hinnasto
Alkukartoitus 15 min – maksuton.
Yksityiset vuokralaiset ja vuokranantajat: 200 euroa / h (sis. voimassa olevan arvonlisäveron)
Yritykset ja asunto-osakeyhtiöt: 200 euroa / h + alv 25,5 %
Oikeusapuasia: Oikeusaputaksa
Vuokralainen: Kotivakuutuksen yhteydessä oleva oikeusturvavakuutus voi kattaa vuokrasuhteeseen liittyvän riidan asianajo- ja oikeudenkäyntikulut omavastuuta lukuun ottamatta. Tyypillinen omavastuu on 15–25 % ja vähimmäisomavastuu on 0–340 euroa. Oikeusturvavakuutuksen korvattavista kuluista on usein rajattu pois esimerkiksi häätöön liittyvät kustannukset. Vakuutuksen katkeamaton voimassaolo on syytä varmistaa.
Pienituloinen vuokralainen voi saada julkista oikeusapua vuokrasuhderiitaan. Oikeusapuun voi liittyä omavastuuosuus tai lisäomavastuu sekä oikeusapumaksu (70 euroa – 2024).
Vuokranantaja: Tavanomaisen kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus ei lähtökohtaisesti kata sijoitusasuntoon liittyviä riitoja. Samoin yritysten oikeusturvavakuutus ei kata yleensä toimialaan liittymättömiä riitoja esim. vuokrasuhderiitoja. Vuokranantajan vakuutukseen voi sisältyä lisäturvana vuokranantajan oikeusturvavakuutus, joka kattaa sijoitusasuntoon liittyvät liittyvän riidan asianajo- ja oikeudenkäyntikulut omavastuuta lukuun ottamatta.
Pienituloinen luonnollinen henkilö, joka toimii vuokranantajana, voi saada julkista oikeusapua vuokrasuhderiitaan. Vuokra-asunto otetaan kuitenkin huomioon omaisuutena, jonka takia lisäomavastuu nousee yleensä lopullista asianajolaskua suuremmaksi. Oikeusapupäätös voi vapauttaa kuitenkin oikeudenkäyntimaksusta. Oikeusapuun liittyy usein oikeusapumaksu (70 euroa – 2024).
Vuokranmaksun viivästykset tai maksamattomat vuokrat ovat yleisimpiä riidan aiheita. Vuokranantaja saattaa vaatia vuokralaiselta maksamattomia vuokria tai korvausta viivästyneistä maksuista.
Vuokralainen voi olla puolestaan eri mieltä maksujen määrästä tai erääntymisestä. Kysymys voi olla myös vuokrankorotuksen kohtuullisuudesta.
Asunnon kuntoon liittyvät kiistat voivat koskea esimerkiksi puutteellista kunnossapitoa, vaurioita tai asunnon huollon laiminlyöntiä. Vuokralainen saattaa vaatia vuokranalennusta, jos asunto ei ole sovitussa kunnossa, kun taas vuokranantaja voi vaatia korvauksia vuokralaisen aiheuttamista vahingoista.
Vuokralaisella voi olla mahdollisuus vaatia korvausta korjaus- ja muutostöistä.
Vuokrasopimuksen päättymiseen liittyvät erimielisyydet ovat myös tavallisia. Näihin voi kuulua vuokralaisen irtisanomisajan noudattaminen, vuokrasopimuksen purkaminen tai vuokravakuuden palautus. Vuokralainen ja vuokranantaja voivat olla eri mieltä esimerkiksi irtisanomisajan pituudesta tai vuokravakuuden käytöstä. Vuokralainen voi vaatia oikeudenkäynnillä muuttopäivän siirtämistä.
Vuokrasuhteen erimielisyyksien taustalla voi olla vuokralaisen tai vuokranantajan häiriökäyttäytymistä. Vuokralainen voi elää asunnossa niin häiritsevää elämää, että se oikeuttaa vuokranantajan purkamaan vuokrasuhteen. Vuokranantaja voi puolestaan tunkeutua ilman lupaa vuokralaisen kotirauhan suojaa nauttivaan asuntoon tai vaihtaa omankädenoikeudella lukot.
Häiriköinnissä voi olla kyse myös rikosoikeudellisesta asiasta.
Lekantti on sopimusoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka ratkaisee laaja-alaisesti kauppa- ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Harjoitamme asianajoa koko Suomen kattavasti.
Verkkosivuilla oleva aineisto on yleisluonteista, eikä sitä ole pyritty sovittamaan erityisesti minkään luonnollisen henkilön tai yhteisön tarpeisiin. Sisällön perusteella ei pidä tehdä oikeudellisia toimenpiteitä.
Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.