Työsopimus

Työsopimus on työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, jossa sovitaan työn tekemisestä, ehdoista ja palkkauksesta.

Työsopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen, ja siihen sovelletaan työlainsäädäntöä ja mahdollisia työehtosopimuksia.

Työsopimuslaki ja usein myös työehtosopimus asettaa työsopimuksen sisällölle pakottavia vaatimuksia.

Työsopimus, malli

Työntekijän palkkaaminen työsuhteeseen

Työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Työsopimuksen tekeminen kirjallisessa tai sähköisessä muodossa on sekä työnantajan että työntekijän etujen mukaista. Vaikka työsopimus olisi tehty suullisesti, työnantajalla on kuitenkin velvollisuus antaa työsuhteen keskeiset ehdot kirjallisesti.

Työnantajan tulee huolehtia, että työsopimukseen kirjataan vähintään ne ehdot, jotka on kirjattu työsopimuslain säännökseen työnteon keskeisten ehtojen antamisesta. Näiden ehtojen lisäksi on huomioitava soveltuvan työehtosopimuksen vaatimukset.

Vähimmäisehtojen lisäksi työnantajan kannattaa sopia työntekijän kanssa myös monista muista sellaisista ehdoista, jotka on mahdollista sisällyttää työsopimukseen. Työsopimuksen muuttaminen kesken työsuhteen vaatii lähtökohtaisesti molempien osapuolten suostumuksen, joten kaikista olennaisista ehdoista kannattaa sopia jo ennen työsuhteen alkua.

Työsuhde, toimisuhde vai muu sopimussuhde?

Työsopimus on sopimus, jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.

Työsuhteen tunnusmerkkejä ovat:

  • sopimus
  • henkilökohtainen työntekovelvoite 
  • työn tekeminen toisen lukuun
  • työn johto ja valvonta
  • työstä saatava vastike eli tyypillisesti palkka.

Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, kyse on työsuhteesta, vaikka sopimus olisi nimetty joksikin muuksi sopimukseksi, kuten toimeksiantosopimukseksi, konsulttisopimukseksi tai alihankintasopimukseksi. Tällainen sopimus voidaan tulkita työsopimukseksi, vaikka sopimus olisi tehty toisen elinkeinonharjoittajan kanssa. Työoikeudellista sääntelyä ei voi kiertää siten, että työntekijä suorittaa työtehtävät oman yrityksen kautta, mikäli työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät.

Toimitusjohtajan ei katsota olevan työsuhteessa yhtiöön, vaan toimitusjohtaja on yhtiön toimielin. Toimitusjohtajan kanssa on tämän vuoksi tarkoituksenmukaista tehdä toimitusjohtajasopimus.

Muut yrityksen johtajat ovat usein työsuhteessa, jolloin työaikalakia lukuun ottamatta työoikeudellinen lainsäädäntö soveltuu heihin. Johtajat eivät ole yleensä saman työehtosopimuksen piirissä kuin muut työntekijät, välttämättä johtajat eivät ole minkään työehtosopimuksen piirissä. Työsuhteessa ei kuitenkaan katsota olevan sellaisien johtajien, joiden asema työnantajayrityksessä on esimerkiksi omistajuuden tai yhtiön toimielimeen kuulumisen vuoksi niin itsenäinen, ettei heidän katsota työskentelevän työnantajan johdon ja valvonnan alaisena.

Edustussopimusten osalta kyse voi olla elinkeinonharjoittajan toimivista kauppaedustajista tai työsopimussuhteessa olevista myyntimiehistä. Elinkeinonharjoittajan toimien kauppaedustajien kanssa voidaan tehdä agenttisopimus.

Työnantajan oikeus (ja velvollisuus) palkata soveltuvin työnhakija

Työnantajalla on oikeus palkata tehtävään soveltuvin työnhakija. Jotta valintaprosessi olisi todistettavasti lainmukainen, työhön liittyvät vaatimukset on syytä määritellä ja dokumentoida huolellisesti etukäteen. Mikäli työntekijän valinta poikkeaa hakuilmoituksessa ilmoitetuista valintaperusteista, voi valintapäätös herättää epäilyjä syrjinnästä ja johtaa jopa korvausvelvollisuuteen.

Hakuilmoituksen laatiminen

Työnantaja ei saa hakuilmoituksessa asettaa vaatimuksia, jotka perustuvat hakijan ikään, sukupuoleen tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ilman perusteltua syytä. Joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin etsiä esimerkiksi vastavalmistunutta tai työuransa alussa olevaa työntekijää, mikäli kyseinen kriteeri on olennaisesti sidoksissa työtehtävän luonteeseen. Hakuilmoituksessa voi olla sallittua kannustaa esimerkiksi työtehtävissä aliedustettua sukupuolta lähettämään hakemuksia.

Valintaperusteet ja ansiovertailu

Hakijoiden ansioitumista arvioidaan työtehtävien vaatimusten ja ennalta määriteltyjen valintaperusteiden perusteella. Pätevyysvertailun lisäksi työnantaja voi huomioida myös muita valintaan vaikuttavia tekijöitä, kuten hakijan soveltuvuuden tehtävään. Tällöin hakijan henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointi edellyttää yleensä haastattelua.

Dokumentoinnin merkitys

Valintaperusteiden ja ansiovertailun huolellinen dokumentointi on suositeltavaa, sillä ilman asianmukaista kirjaamista voi myöhemmin olla haastavaa osoittaa, mitkä tekijät ratkaisevat valinnan. Dokumentointi parantaa rekrytointiprosessin luotettavuutta ja auttaa työnantajaa perustelemaan valintojaan tarvittaessa.

Syrjimättömyys valinnassa

Työntekijää ei saa valita syrjivin perustein. Ilman lainmukaista syytä sukupuoli, ikä, etninen tausta tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet eivät saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen. Vaikka työpaikalla olisi ennestään vain yhden sukupuolen edustajia, tämä ei oikeuta valitsemaan aliedustetun sukupuolen edustajaa, ellei kyseinen henkilö ole objektiivisesti arvioiden tehtävään soveltuvin. Jokainen yksittäinen valinta on siis tehtävä syrjimättömästi (katso video).

Työnantajalla on velvollisuus antaa kirjallinen selvitys sellaiselle työnhakijalle, joka on ilmoittanut epäilevänsä tulleensa syrjityksi sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Lisäksi työnantajan on pyynnöstä viipymättä annettava kirjallinen selvitys menettelynsä perusteista vammaiselle, joka katsoo kohtuullisten mukautusten epäämisen vuoksi tulleensa syrjityksi työtä hakiessaan.

Työsopimuksen tekeminen

Työsopimus kannattaa laatia kirjallisessa muodossa jo ennen työsuhteen alkua. Työsuhteen alkamispäivä voidaan merkitä myöhemmäksi kuin työsopimuksen allekirjoituspäivä on. Jos kirjallisen työsopimuksen laatimisen jättää ensimmäisiin työpäiviin, on olemassa pieni riski, etteivät osapuolet pääse sopimukseen työsopimuksen ehdoista.

Työsopimuksen laadinnassa olisi aina syytä käyttää juristia, kun työnantaja on palkkaamassa työntekijää uusiin tehtäviin. Samanlaisiin tehtäviin voi soveltua sama työsopimuspohja. Työlainsäädännön vaatimukset muuttuvat jatkuvasti, jonka takia useita vuosia vanhat työsopimuspohjat eivät enää täytä lainsäädännön vaatimuksia.

Työsopimus – malli

Työsopimus, sopimusmalli

Työsopimuksen osapuolet

Työsopimuksen osapuolet ovat työntekijä ja työnantaja. 

Työnantajasta on mainittava sen toiminimi sekä yrityksen rekisteröintipaikka. Lisäksi voi mainita myös y-tunnuksen.

Työntekijästä on mainittava hänen nimensä. Yleensä mainitaan myös henkilötunnus, koska työnantaja tarvitsee henkilötunnuksen työntekijän yksilöimiseksi ja lakisääteisten velvoitteiden noudattamiseen.

Osoitetiedot kummastakin osapuolesta mainitaan yhteydenpitoa varten.

Työsopimuksen voimassaolo – Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Työnteon alkamisajankohdaksi ilmoitetaan ensimmäinen työpäivä. Työsopimus voidaan allekirjoittaa ennen työsuhteen alkamista.

Työsuhteen laatu on lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassa oleva. Jos määräaikaiselle työsuhteelle on peruste, on mahdollista sopia, että työsuhde on määräaikainen.

Määräaikaiselle työsopimukselle on ilmoitettava lainmukainen peruste.
– Sijaisuus
– Työntekijän oma pyyntö
– Pitkäaikaistyöttömyys
– Julkinen tuki (työllistämistuki)
– Tuotantohuippujen tasaaminen
– Tietyn tilauksen toimittaminen
– Työn kausiluontoisuus
– Kysynnän vakiintumattomuus
– Työharjoittelujakso

Työsuhteen suunniteltu päättymisaika on ilmoitettava, jos työsopimus on määräaikainen. Määräaikaisuuden peruste voi vaikuttaa sallittuun kestoon.

Koeajasta on sovittava aina, jos koeaikaa on tarkoitus noudattaa. Koeaika voi olla 1–6 kuukautta, ellei työehtosopimuksesta johdu muuta. Määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta, ei kuitenkaan enempää kuin kuusi kuukautta.

Esimerkkilauseke suomeksi

 

Työsopimuksen voimassaolo

Työnteon alkamispäivä

[PVM]

Työsuhteessa noudatettava koeaika

[esim. 6] kuukautta

Työsopimus on määräaikainen työsopimus.

Määräaikaisen työsopimuksen kesto

      [Kesto esim. 12 kk]

Määräaikaisen työsopimuksen peruste

     [Peruste esim. sijaisuus.]

 

Työntekopaikka

Työntekopaikalla tarkoitetaan pääasiallista työntekopaikkaa. Työnantajalla ei ole oikeutta muuttaa työntekopaikkaa yksipuolisesti, jos työntekopaikka on määritelty tarkasti tai se on vakiintunut.

Jos työntekijällä ei ole pääasiallista kiinteää työntekopaikkaa, on annettava selvitys niistä periaatteista, joiden mukaan työntekijä työskentelee eri työkohteissa tai on vapaa määrittämään oman työntekopaikkansa.

Työntekijän tavanomainen työntekopaikka on työnantajan toimisto.

Työsopimuksen laadinta

Osaava juristimme laatii tarpeittanne vastaavan työsopimuksen. Maksuttomassa alkuneuvonnassa autamme sinua valitsemaan tarpeeseesi soveltuvan paketin. Tiedät näin etukäteen mitä sopimuksen laadinta tulee maksamaan.

Ytimekäs sopimus

Ytimekäs työsopimus sisältää työnteon keskeiset ehdot. Soveltuu sellaisiin työsuhteisiin, joissa ei ole tarpeen huomioida työehtosopimusta.
300
  • Puhelin- tai sähköpostikartoitus juristin kanssa enintään 30 minuuttia.
  • Työnteon keskeisten ehtojen määrittely.
  • Sopiminen säännöllisestä työajasta.
  • Muut vakiolausekkeet.
  • Kommenttikierros ja viimeistely.
  • Mahdollisuus sähköisiin allekirjoituksiin.

Eksakti sopimus

Eksakti työsopimus, joka on räätälöity tietyn tehtäväkuvan työsuhteeseen.
630
  • Etäneuvottelut toivotusta sopimuksen sisällöstä noin 60 minuuttia.
  • Työnteon keskeisten ehtojen määrittely.
  • Mahdollisuus sopia työntekijän salassapitovelvollisuudesta.
  • Mahdollisuus sopia immateriaalioikeuksien siirrosta työnantajalle.
  • Mahdollisuus sopia rekrytointi- ja houkuttelukiellosta.
  • Mahdollisuus sopia matkustuksesta ja edustamisesta.
  • Mahdollisuus sopia sähköpostikäytännöistä.
  • Mahdollisuus sopia tavanomaisesta tulospalkkiosta.
  • Sopiminen säännöllisestä tai vaihtelevasta työajasta.
  • Mahdollisuus asettaa työntekijälle omaisuuden palautusvelvollisuus.
  • Työntekijällä mahdollisuus antaa suostumus lisätöihin.
  • Muut vakiolausekkeet.
  • Työehtosopimuksen huomiointi ja soveltamisalan tarkastus.
  • Kommenttikierros ja viimeistely.
  • Mahdollisuus sähköisiin allekirjoituksiin.

Kattava sopimus

Hakuilmoituksen tarkistus, pohjat rekrytoinnin dokumentointiin, enintään 2 h neuvottelut työsopimuksen sisällöstä, kattava työsopimus, kilpailukieltosopimus (jos mahdollista), etätyöstä sopiminen, ja työntekijän esittämien muutosten tarkistus.
1200
  • Neuvottelut toivotusta sopimuksen sisällöstä noin 2 h (etänä tai toimistolla).
  • Hakuilmoituksen tarkistus.
  • Mallipohjat rekrytoinnin dokumentointiin.
  • Työnteon keskeisten ehtojen määrittely.
  • Kilpailukiellon asettamisen mahdollisuuden tutkiminen ja siitä sopiminen.
  • Mahdollisuus sopia työntekijän salassapitovelvollisuudesta.
  • Mahdollisuus sopia immateriaalioikeuksien siirrosta työnantajalle.
  • Mahdollisuus sopia rekrytointi- ja houkuttelukiellosta.
  • Mahdollisuus sopia matkustuksesta ja edustamisesta.
  • Mahdollisuus sopia sähköpostikäytännöistä.
  • Mahdollisuus sopia erilaisista tulospalkkioista ja bonuksista.
  • Mahdollisuus sopia liukuvasta työajasta tai joustotyöstä.
  • Mahdollisuus asettaa työntekijälle omaisuuden palautusvelvollisuus.
  • Työntekijällä mahdollisuus antaa suostumus lisätöihin.
  • Muut vakiolausekkeet.
  • Mahdollisuus sopia etätyöstä.
  • Työehtosopimuksen huomiointi ja soveltamisalan tarkastus.
  • Kommenttikierros ja viimeistely.
  • Työntekijän esittämien muutosten tarkistus.
  • Mahdollisuus sähköisiin allekirjoituksiin.
Liity sisäpiiriin!

Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.