Sovintosopimus on sopimustyyppi, jolla sovitaan asianosaisten välinen riita-asia. Se laaditaan sovintoneuvotteluiden päätteeksi, kun sovinnon ehdoista on päästy yksimielisyyteen. Sovintosopimuksen tekemisen tarkoituksena on välttää sovittavan asian ratkaiseminen oikeudellisesti tuomioistuimessa tai muussa menettelyssä (esim. välitysmenettelyssä).
Sovintosopimus englanniksi tunnetaan termeillä conciliation agreement ja settlement agreement.
Sovintosopimuksella asianosaiset luopuvat vaatimuksistaan sovitussa asiassa. Sovintoon pääsemisen edellytyksenä usein on se, että toinen osapuoli maksaa korvausta tai muuta hyvitystä toiselle osapuolelle. Sovintosopimuksen ehtona voi olla myös muunlainen suoritus. Lähtökohtaisesti osapuolet voivat vapaasti sopia suorituksista, joilla sovinto on saavutettavissa.
Sovintosopimuksen osapuolia voivat olla luonnolliset henkilöt eli ihmiset sekä erilaiset oikeushenkilöt. Osapuolia voivat olla esimerkiksi työnantaja ja työntekijä, myyjä ja ostaja tai tekijänoikeuden haltija ja loukkaaja. Sovintosopimuksen osapuolilla on voinut olla sopimussuhde. Sovintosopimus voidaan tehdä myös sellaisten osapuolten välillä, joiden välillä ei ole koskaan ollut sopimussuhdetta. Tällöin kyse on yleensä siitä, että toinen osapuoli on esittänyt vahingonkorvausvaateen.
Termejä kantaja ja vastaaja käytetään yleensä siinä vaiheessa, kun toinen osapuoli on pannut vireille kanteen asiassa. Kantaja on asianosainen, joka on pannut riita-asian vireille tuomioistuimessa. Vastaaja on puolestaan asianosainen, jota vastaan oikeutta käydään.
Esimerkkilauseke englanniksi
This settlement agreement ("Agreement") is entered into by and between [Kantaja], hereinafter referred to as the "Complainant", and [Vastaaja], hereinafter referred to as the "Respondent", collectively referred to as the "Parties".
Esimerkkilauseke suomeksi
Tämä sovintosopimus ("Sopimus") on tehty seuraavien osapuolten välillä: [Kantaja], johon jäljempänä viitataan termillä "Kantaja", ja [Vastaaja], johon jäljempänä viitataan termillä "Vastaaja", yhdessä osapuoliin viitataan jäljempänä termillä "Osapuolet".
Sovintosopimuksen taustaan kuvataan ne olosuhteet, joissa sovintosopimus on päädytty tekemään. Taustaa kuvataan se asia, mistä osapuolten välillä on ollut riitaa ja millaisia vaatimuksia asiassa on esitetty. Usein sopimuksen taustassa todetaan, miten osapuolten käsitykset ovat eronneet toisistaan.
Sopimuksen tarkoituksena on sopia riita. Sopiminen ei tarkoita sitä, että väitteitä tulisi myöntää oikeaksi. Sovinto tehdään usein oikeudenkäynnin välttämiseksi.
Sovintosopimus on oikeudellisesti sitova asiakirja, jossa osapuolet sopivat riidanratkaisusta ja määrittelevät ehdot, joilla asia saadaan lopullisesti päätökseen.
Mitä pitää ottaa huomioon sovintoneuvotteluissa?
Sovintoneuvotteluihin erikoistunut juristimme laatii sovintosopimuksen ja tarvittaessa käy sovinnon saavuttamiseksi sovintoneuvotteluita.
"*" näyttää pakolliset kentät
Lekantti on sopimusoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka ratkaisee laaja-alaisesti kauppa- ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Harjoitamme asianajoa koko Suomen kattavasti.
Verkkosivuilla oleva aineisto on yleisluonteista, eikä sitä ole pyritty sovittamaan erityisesti minkään luonnollisen henkilön tai yhteisön tarpeisiin. Sisällön perusteella ei pidä tehdä oikeudellisia toimenpiteitä.
Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.