Konsulttisopimus tarkoittaa sopimusta, jolla tilaaja antaa toimeksiannon ulkopuoliselle asiantuntijalle konsultoida erityisosaamista vaativassa asiassa. Sopimuksessa sovitaan asiantuntijapalveluiden suorittamisesta.
Konsultointi voi liittyä mihin tahansa erityisosaamista vaativaan asiaan. Yleisimmät konsultointitilanteet liittyvät liikkeenjohdon konsultointiin sekä rakennetekniikan konsultointiin.
Konsulttisopimuksessa määritellään selkeästi asiantuntijapalvelun suorittamisen ehdot. Laadukas konsulttisopimus auttaa vähentämään sopimusriidan mahdollisuutta konsultin ja tilaajan välillä. Kirjallinen konsulttisopimus selkeyttää toimeksiannon sisältöä, ja tarvittaessa sitä voidaan käyttää kirjallisena todisteena mahdollisessa oikeudenkäynnissä.
Konsulttisopimuksessa on keskeistä rajata toimeksiannon laajuus. Usein konsultointiin liittyvät riitaisuudet ovat palkkioriitoja. Kokonaispalkkioon perustuvissa sopimuksissa erimielisyyttä voi aiheuttaa se, mitkä tehtävät kuuluvat hintaan. Tuntipalkkiomallissa erimielisyyttä tyypillisesti aiheuttaa se, miten paljon konsultti on kirjannut tunteja.
Konsultin vastuista kannattaa sopia konsulttisopimuksessa huolellisesti. Keskeistä on sopia konsultin velvollisuudesta ottaa vastuuvakuutus sekä vastuunrajoitusehdoista.
Konsulttisopimuksen osapuolet ovat konsultti (eng. consultant) ja tilaaja (eng. client).
Konsultti on ulkopuolinen asiantuntija, joka antaa asiantuntevaa neuvontaa, laatii suunnitelmia tai tarjoaa muuta asiantuntijapalvelua. Tilaaja on toimeksiantaja, joka ostaa asiantuntijapalvelun.
Sopimuksen osapuolista käytetään yhdessä termiä parties.
Esimerkkilauseke englanniksi
This Consulting Agreement ("Agreement") is entered into by and between [Konsultti], hereinafter referred to as the "Consultant", and [Tilaaja], hereinafter referred to as the "Client", collectively referred to as the "Parties".
Esimerkkilauseke suomeksi
Tämä konsulttisopimus ("Sopimus") on tehty seuraavien osapuolten välillä: [Konsultti], johon jäljempänä viitataan termillä "Konsultti", ja [Tilaaja], johon jäljempänä viitataan termillä "Tilaaja", yhdessä osapuoliin viitataan jäljempänä termillä "Osapuolet".
Konsulttisopimuksen tausta ja tarkoitus (eng. background and purpose of this agreement) on syytä kirjata sopimukseen selvästi mahdollisia riitatilanteita varten. Riitatilanteessa ulkopuolinen riidanratkaisija (esim. tuomari tai välimies) voi selvittää osapuolten tarkoituksen sopimuksen taustaa ja tarkoitusta kuvaavista lausekkeista.
Sopimuksen tarkoituksessa kannattaa mainita, minkälaista asiantuntijuutta konsultilta odotetaan. Lisäksi tarkoitukseen voidaan kirjata, mistä asioista sopimuksessa sovitaan.
Sopimuksen taustaksi voidaan kirjata tiedot siitä projektista, johon konsultointi liittyy. Taustana voidaan ilmaista myös, millaista asiantuntijuutta konsultilla on.
Konsulttisopimuksessa voidaan antaa tietyille termeille erityinen määritelmä. Määrittely voi selkeyttää termien merkitystä ja varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät termin samalla tavalla.
Esimerkiksi luottamuksellinen tieto voidaan määritellä hyvin laajasti kaikenlaiseksi tiedoksi, joka ei ole yleisesti saatavilla. Vaihtoehtoisesti määritelmässä voi olla rajauksia.
Kääntymällä Lekantin puoleen saat asiantuntevaa neuvontaa konsultointiin liittyen.
Konsulttisopimus kannattaa laatia huolellisesti. Maksuttomassa alkuneuvonnassa autamme sinua valitsemaan tarpeeseesi soveltuvan paketin. Tiedät näin etukäteen mitä sopimuksen laadinta tulee maksamaan.
"*" näyttää pakolliset kentät
Lekantti on sopimusoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka ratkaisee laaja-alaisesti kauppa- ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Harjoitamme asianajoa koko Suomen kattavasti.
Verkkosivuilla oleva aineisto on yleisluonteista, eikä sitä ole pyritty sovittamaan erityisesti minkään luonnollisen henkilön tai yhteisön tarpeisiin. Sisällön perusteella ei pidä tehdä oikeudellisia toimenpiteitä.
Saa pääsyoikeus kymmeniin juridisiin asiakirjamalleihin ja tietoiskuihin maksutta.