Verkkokaupan perustiedot - Lekantti
Luento 1, Aihe 1
Meneillään

Verkkokaupan perustiedot

admin 15.9.2020

Verkkokaupassa on mainittava tietyt lain vaatimat perustiedot. Ilman yhteystietoja kauppaa ei voi käydä.

Yhteystiedot kannattaa mainita verkkokaupan jokaisella sivulla alapalkissa, vaikka laki ei tätä suoraan edellytäkään. Yhteystietojen pihtaamisella saat toiminnan vain vaikuttamaan hämärälle.

Lainsäädännön minimivaatimus

Vaatimus antaa yhteystiedot on peräisin useista eri lainkohdista.

Elinkeinonharjoittajan nimi

Verkkokaupan nimi voi poiketa elinkeinonharjoittajan virallisesta nimestä. Kaupparekisteriin merkitty nimi tulisi löytyä viimeistään verkkokaupan toimitusehdoista. Virallinen nimi tarkoittaa koko nimeä mahdollisineen päätteineen (Oy, Oyj, Ay, Ky).

Osoite

Verkkokaupassa on mainittava maantieteellinen osoite. Käytännössä maantieteellinen osoite tarkoittaa postiosoitetta, johon asiakas voi tehdä palautuksen.

Verkkokaupassa on aina ilmoitettava myyjän osoite. Tietyissä tilanteissa myyjä voi poiketa verkkokauppiaasta.

  1. Agenttisopimus: Verkkokauppa toimii agenttina eli myyntiedustajana. Verkkokauppa tekee sopimuksen päämiehensä lukuun. Tällöin on ilmoitettava päämiehen nimi ja osoite.
  2. Markkinapaikka: Verkkokauppa toimii markkinapaikkana. Asiakas tekee sopimuksen suoraan markkinapaikalla olevan myyjän kanssa. Verkkokauppa toimii vain alustana.
  3. Maksunvälittäjä: Verkkokauppa käyttää maksunvälittäjää, joka toimii myyjänä. Suomessa tällainen maksunvälittäjä on Paytrail. Sopimus syntyy asiakkaan ja Paytrailin välille. Verkkokauppa toimii ainoastaan tuotteiden ja palveluiden markkinoijana ja lisäksi toimittaa tuotteet ostajalle.

Verkkokaupassa on mainittava erikseen valitusosoite, jos valituksille on oma osoitteensa. Valitusosoite on osoite, johon kuluttaja voi toimittaa valituksen postitse. Käytännössä yrityksen virallinen osoite on mainittava mahdollisen erillisen postiosoitteen lisäksi.

Esitä osoitetiedot selkeästi. Jos verkkokaupalla on useita osoitteita, on erittäin todennäköistä, että asiakaspalautuksia tulee jossain vaiheessa väärään osoitteeseen.

Sähköpostiosoite, puhelinnumero ja (faxi)

Verkkokaupassa on pakko mainita sähköpostiosoite. Puhelinnumero on mainittava, jos sellainen on verkkokaupalla käytössä.

Puhelinnumeron tarjoaminen ei ole pakollista. Faxinumerokin pitää mainita vain, jos sellainen on jostain syystä käytettävissä.

Mainitse vielä nämä

Verkkokaupan perustietoina kannattaa mainita lain vaatimien tietojen lisäksi muitakin tietoja.

Y-tunnus

Y-tunnus kannattaa tuoda ilmi yhteystietojen yhteydessä. Lainsäädäntö ei vaadi y-tunnuksen ilmoittamista, koska elinkeinoa voi harjoittaa ilman kaupparekisteriin ilmoittautumista.

Mitään järkevää syytä piilottaa y-tunnusta ei ole.

[Yrityksen nimi]

[Y-tunnus]

[Osoite]

[Sähköpostiosoite]

[Puhelinnumero]